Стани член

McKinsey Energy Insights: Глобална енергийна перспектива

Доклад • •
McKinsey Energy Insights: Глобална енергийна перспектива

Енергийните системи в света минават през бърз преход, който ще доведе до промени от горивата за автомобилите до начина, по който се затоплят домовете и се захранва индустрията. Тези тенденции ще се отразят на бизнеса, правителствата, но и на отделния човек през следващите десетилетия. Това се казва в прогнозата на консултантската компания McKinsey Energy Insights за развитието на световния енергиен сектор.

Като цяло глобалното потребление на електроенергия ще се удвои през 2050 г. Този ръст ще се покрива изцяло от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), които през 2035 г. ще произвеждат около 50% от електроенергията, а през 2050 г. - 73%, изчисляват авторите на прогнозата.

Бързият ръст на нови ВЕИ ще се дължи и на това, че новите слънчеви и вятърни електроцентрали постепенно ще станат по-евтини от действащите традиционни мощности. Този процес вече се случва, но като цяло ще завърши към 2030 г, според авторите.

Авторите на доклада демонстрират оптимизъм по отношение на електрическия транспорт, като прогнозират, че през 2035 г. в света ще се продават 100 млн. електромобила годишно, а през 2050 г. броят вече ще достига 2 милиарда.

Пълния доклад, може да прочетете тук.