Стани член

COP28 приключи с "историческо споразумение" за нова ера в действията в областта на климата

Новина • БФА •
COP28 приключи с "историческо споразумение" за нова ера в действията в областта на климата

Снимка: AP Photo/Peter Dejong

На 13 декември COP28 приключи с историческо споразумение между 198 страни за нова ера в действията по климата.

Страните се споразумяха за знаков текст, наречен "Консенсусът на ОАЕ", в който се определя амбициозна програма за климата, за да се запази температурата от 1,5°C. Консенсусът на ОАЕ призовава страните да се откажат от изкопаемите горива, за да достигнат нулево нетно потребление, насърчава ги да представят национално определени приноси (НДП) за цялата икономика, включва нова конкретна цел за утрояване на възобновяемите енергийни източници и удвояване на енергийната ефективност до 2030 г. и дава тласък на нова структура за финансиране на борбата с изменението на климата.

Консенсусът на ОАЕ, който е резултат от година на всеобхватни дипломатически ангажименти и две седмици на интензивни преговори, отразява целта на председателството на COP28 да предостави възможно най-амбициозния отговор на глобалния преглед и да постигне основните цели на Парижкото споразумение.

"Светът трябваше да намери нов път. Следвайки нашата Северна звезда, ние намерихме този път", заяви председателят на COP28 д-р Султан Ал Джабер по време на заключителната си реч. "Работихме много усилено, за да осигурим по-добро бъдеще за нашите хора и нашата планета. Трябва да се гордеем с историческото си постижение."

"Обещах един различен вид COP. COP, който да събере всички заедно - частни и публични... гражданското общество и религиозните лидери, младежта и коренното население. Всички се събраха още от първия ден. Всички се обединиха, действаха и постигнаха резултати."

По време на целия процес на COP28 д-р Ал Джабер и екипът на председателството на COP28 изразиха решимост да представят "план, ръководен от науката", и да определят нов начин за тази и бъдещите COP, основан на включването на различни народи и издигането на нуждите на глобалния Юг.

"Това е балансиран план, който се занимава с емисиите, преодолява различията в адаптацията, преосмисля глобалното финансиране и постига резултати по отношение на загубите и щетите", заяви д-р Ал Джабер. "Той е изграден върху обща основа. Той е подсилен от приобщаването и от сътрудничеството. Това е подобрен, балансиран, но не се заблуждавайте, исторически пакет за ускоряване на действията в областта на климата."

Основните ангажименти, съдържащи се в окончателния договорен текст, включват:

  • Безпрецедентно позоваване на прехода към отказ от всички изкопаеми горива, за да може светът да достигне нулева нетна стойност до 2050 г.;
  • Значителна стъпка напред в очакванията за следващия кръг от национално определени приноси (НДП) чрез насърчаване на "цели за намаляване на емисиите в цялата икономика";
  • Набиране на инерция в програмата за реформа на финансовата архитектура, като за първи път се признава ролята на агенциите за кредитен рейтинг и се призовава за увеличаване на финансирането на преференциални и безвъзмездни начала;
  • Нова, конкретна цел за утрояване на възобновяемите енергийни източници и удвояване на енергийната ефективност до 2030 г.;
  • Признаване на необходимостта от значително увеличаване на финансирането за адаптация, надхвърлящо удвояването, за да се отговори на спешните и променящи се нужди.

 

Източник: COP28.com