Стани член

Зелената енергия настъпва с най-бързи темпове от 1999 г.

Новина • БФА •
Зелената енергия настъпва с най-бързи темпове от 1999 г.

Снимка: Bloomberg LP


Новоизградените централи, използващи възобновяеми източници, увеличават капацитета си с 45% през последната година. Това е най-бързият темп от 1999 година насам, показва анализ на Международната агенция по енергетика (МАЕ). През миналата година са въведени в експлоатация 280 гигавата нови зелени централи.

Зелената енергия се превръща в "новото нормално" и през 2021 г. и 2022 г. вероятно новите централи, използващи възобновяеми източници, ще бъдат около 90% от всички нови енергийни инсталации в световен мащаб.

Очакванията на МАЕ са, че соларната индустрия ще продължи своя рекорден ръст през следващите години. През 2022 г. новоизградените соларни централи ще бъдат с капацитет от 162 гигавата, или почти 50% над ръста отпреди пандемията от коронавируса през 2019 г.

Новоизградените вятърни паркове се повишиха с 90% - през 2020 г. бяха добавени 114 гигавата нови турбини. Прогнозите са, че ръстът ще се забави малко през 2021 г. и 2022 г., но ще остане с около 50% над нивата в периода 2017-2019 г.

По отношение на зелената политика всички погледи традиционно са отправени към Китай. В МАЕ смятат, че ще има забавяне на новите централи, използващи възобновяеми източници, защото се очаква спиране на субсидиите за зелена енергия. Но това забавяне ще бъде компенсирано в други части на света.

Оптимизъм например дават плановете на президента на САЩ Джо Байдън за данъчни облекчения за зелената енергия и целите за намаляване на емисиите въглероден диоксид. В Европа секторът има силна политическа подкрепа заради амбициите за въглеродна неутралност през 2050 г. В допълнение и разходите за изграждане на зелени централи намаляват непрекъснато.

Известни въпросителни обаче има за позеленяването на транспортния сектор. През 2020 г. производството на биогорива намаля с 8%. Прогнозата е, че през тази година ще бъдат достигнати нивата преди кризата и очакванията са, че ще има ръст през 2022 г., но всичко ще зависи от състоянието на пазарите.

В Бразилия, например, производителите на захарна тръстика имат гъвкавост да произведат или етанол, или захар - в зависимост от това какво ще донесе по-добра печалба.

През миналата година производството на етанол в Бразилия и САЩ намаля - основно заради липсата на търсене и специална политика за транспорта, а в Европа беше отчетен спад на производството на биогорива, посочва още МАЕ. На тези два фактора се дължи около 90% от спада на производството на зелени горива.

 

Източник: Investor.bg