Стани член

Тази година светът ще се сдобие с 142 GW нови PV системи.

Новина • •
Тази година светът ще се сдобие с 142 GW нови PV системи.

През 2020 година по света ще бъдат инсталирани общо 142 гигавата нови фотоволтаични мощности, според доклада „2020 Global Photovoltaic Demand Forecast“ на анализаторите от IHS Markit. Това се равнява на 14% увеличение.

Извън Китай новите инсталации ще нараснат с около 53%, според. За Европа, която миналата година удвои соларния си капацитет в сравнение с 2018, сега анализаторите прогнозират скромните 5% растеж на годишна база. Очаква се регионът да се сдобие с 24 гигавата нови инсталации. От тази цифра около 63% ще бъдат разположени в 6 страни – Испания, Германия, Нидерландия, Франция, Италия и Украйна.

След периода, който фирмата за пазарни проучвания определи като „плоска година“ за слънчевата енергия в Индия – благодарение на несигурността на политиките и въздействието на протекционистките мита за внос – IHS Markit предвижда повече от 14 GW нова мощност тази година. Това „завръщане“ ще се дължи на два фактора – по-евтините модули и огромната „опашка“ с проекти. Така Индия ще се сдобие с около 46 GW слънчева мощност, което е значително, но все още недостатъчно за постигането на целта – 100 GW за 2022 година.

 

--> източник