Стани член

Слънчевият пазар расте с 36% през 2018-та

Доклад • •
Слънчевият пазар расте с 36% през 2018-та

Асоциацията за слънчева енергетика Solar Power Europe публикува предварителната статистика за развитието на сектора през 2018 г. Европейският пазар в широк смисъл - включва Турция, Русия, Украйна, Норвегия, Швейцария, Сърбия, Беларус е нараснал значително. Обемът от нови мощности изградени през 2018 г. е от порядъка на 11 ГВт, което е с 20% повече от 2017 г. Пазарът на Европейският съюз (ЕС-28) демонстрира още по-значителни темпове на ръст.

Според данните на територията на ЕС са били въведени в експлоатация 8 ГВт. Това е с 36% повече слънчеви електроцентрали от предходната 2018 година. Най-голям пазар на слънчева енергетика на европейския континент е станала Германия, където са били въведени в експлоатация почти 3 ГВт. Турция се нарежда на второ място. През последните години пазарът в турската страна е започнал да расте с много високи темпове, въпреки че според изчислението на Solar Power Europe през 2018 г. са били построени с 37 % по-малко мощности, отколкото през 2017 г., когато са били отчетени 1,64 Гвт такива мощности. Холандия заема трета позиция, като също демонстрира рекорден ръст. Така например през 2018 г. мощностите в страната са 1,4 ГВт.

Както е известно, 3,9% от произведената електроенергия през 2018 г. се дължи на слънчевата енергетика. Според оценката на експерти, през 2019 г. секторът ще нарасне още повече. Намаляването на стойността на оборудването, отмяната на митата върху китайските слънчеви панели, пълната конкурентоспособност на промишлените фотоволтаични мощности са фактори, които са в подкрепа на развитието на слънчевата енергетика в Европа.

Пълния доклад, може да прочетете тук.