Стани член

Продажбата на слънчеви модули в света ще надхвърли 200 ГВт през 2022 г.

Новина • БФА •
Продажбата на слънчеви модули в света ще надхвърли 200 ГВт през 2022 г.

Графика: PV InfoLinkПродажбата на слънчеви модули през 2022 г. ще достигне 204 ГВт, а според оптимистичния сценарий 217 ГВт. Продажбите в Китай ще са от порядъка на 74 ГВт и 76 ГВт съответно. Това прогнозира в своя публикация Alan Tu от специализираното издание InfoLink.

Въпреки че през 2021 г. на пазара бе отчетена трудна година на пазара на суровини и компоненти, например през четвъртото тримесечие цените на полисилиция достигнаха 10-годишен максимум от 2011 г., това няма да окаже силно влияние върху сектора. В същото време през последните няколко седмици се отчита спад на цените, а през 2022 г. те може да започнат да падат по-бързо в резултат на пускането на нови производствени линии, смята авторът.

В момента пазарът е настроен цените на полисилиция за спаднат над повече от очакваното. Това може да се дължи на четири фактора, отбелязва авторът. На първо място този спад ще се дължи на отслабването на политиката на Китай относно нормирането на мощностите, довели до ограничаване производството. На второ място - пускането в експлоатация на нов капацитет, което се очаква да мине без проблеми дава възможност за стабилно нарастване на полисилиция през първата половина на 2022 г., а това влияе върху цените. Трето – усъвършенстваната технология за по-тънки модули позволява на производителите да преминат към по-ниски цени. Четвърто -  цените на полисилиция паднаха до 236 юана за кг (RMB/kg) през третата седмица на декември.

На фона на очевидната тенденция към спад на цените, производителите и търговците дадоха сигнал за рисковете в резултат на складирани наличности, се казва в публикацията. Отбелязва се също така, че в продължение на три последователни седмици от настоящия месец спадът на цените се влошава в резултат на затварянията. В същото време с по-ниска стандартна цена за 2022 г. производителите на полисилиций нямат друг избор, освен да преразгледат цените надолу въз основа на ценовото ниво в края на годината. Очаква се цените да паднат бързо в средата на 2022 г., когато повече линии за полисилиций са отворени.

Цените на полисилиция ще намаляват непрекъснато, но колко бързо ще се случва това все пак зависи от търсенето и предлагането през 2022 г., заявява Alan Tu.

Припомняме, че прогнозата на BloombergNEF (BNEF) публикувана в първата половина на настоящата година бе, че през 2022 г. в света може да бъдат пуснати в експлоатация 214 ГВт слънчеви фотоволтаични централи. IHSMarkit от своя страна прогнозира, че капацитетът ще надхвърли 200 ГВт през 2022 г.

 

Източник: 3E News