Стани член

Пет членки на ЕС искат 100% енергия от възобновяеми източници до 2050

Новина • •
Пет членки на ЕС искат 100% енергия от възобновяеми източници до 2050

В понеделник 4 март 28-те енергийни министри на държавите-членки на Европейския съюз проведоха първия си публичен дебат относно плана за климата за 2050 г. Пет държави-членки изтъкнаха, че сред предлаганите сценарии липсва такъв за постигане на 100% възобновяема енергия. Стратегията на Комисията “чиста планета за всички”,инициирана през ноември 2018 г., предложи на страните от ЕС осем различни сценария за намаляване на емисиите, за да реализират икономика в съответствие с Парижкото споразумение за изменението на климата до средата на века. Държавите-членки на ЕС следва да анализират плана.

Министърът на енергетиката на Люксембург Клод Турмес откри срещата, като заяви, че шест от осемте сценария могат да бъдат определени като неадекватни. Turmes също така разкритикува другите две възможности, които целят намаляване на емисиите до нула до 2050 и призова Комисията да разкрие цифрите, които стоят зад заключенията. Няколко държави-членки, включително Испания, вече обявиха, че се стремят изцяло към възобновяема внергия, Turmes се позовава на 100% възобновяема енергия, която включва отопление, охлаждане, транспорт.

Към призива на министъра на енергетиката на Люксембург Клод Турмес се присъединиха австрийски, ирландски, литовски и испански колеги, а финландският министър Киммо Тийликайнен заяви, че неговата страна ще използва председателството на ЕС по-късно тази година за съответните заключения по темата.