Стани член

Българската енергетика трябва да стъпи на нови модерни технологии, които вече са и много евтини

Новина • БФА •
Българската енергетика трябва да стъпи на нови модерни технологии, които вече са и много евтини


Приемаме позитивно идеята в Националния план за възстановяване и устойчивост за строеж на завод за батерии. Добре е да има инвестиции в нови технологии, в технологии, които са от бъдещето. Още повече, че плановете са тази инвестиция да бъде разположена в комплекса Марица-изток, което би било добре за решаване на социално- икономическите проблеми в региона, свързани с трансформацията и енергийния преход. Това коментира Меглена Русенова, председател на Управителния съвет на Българската фотоволтаична асоциация, в предаването „Светът е бизнес” по BloombergTV с водещ Ивайло Лаков.

Целта на изграждането на такъв завод за производство на батерии е България да развие тази индустрия, която е много перспективна с оглед на изпълнение на целите на зелената сделка. Идеята е тези батерии да бъдат за съхранение на енергия и да служат за балансиране на системата. Идеята си заслужава и е правилна стъпка, подчерта Русенова.

„България има достатъчно и научен потенциал, и човешки потенциал, за да развие подобно производство”.

САЩ са наш стратегически партньор и е много важна визитата, водена от вицепремиера Асен Василев. Срещите са на изключително високо ниво. Мисля, че в скоро време не сме имали посрещане на толкова високо ниво във Вашингтон на голяма правителствена и бизнес делегация. Това е положителен знак за задълбочаване на политическото и икономическото партньорство между България и САЩ, посочи гостът.

„Слава богу, в коалиционното споразумение за управление вече не се говори за този корупционен проект Белене. Белене не е енергиен проект, Белене е корупционен проект. Технологиите вече достатъчно са се развили. Те могат да бъдат и по-сигурни, и по-безопасни. Нашата енергетика е застинала в миналото. Практически най-големият нов инвестиционен сектор е секторът на възобновяемата енергия. И в момента нашата общност е най-активната инвестиционна общност за нови инвестиции в енергетиката и нейното модернизиране. В брутното вътрешно потребление делът на ВЕИ е между 16 и 20%. Това не е достатъчно заради големия потенциал, който имаме като държава с нашите климатични дадености. Още до 2030 година ще изпълним целта си от 32%. Инвестициите във възобновяеми източници са пазарни, а енергията от ВЕИ е най-евтина. Българската енергетика трябва да стъпи на нови модерни технологии, които вече са и много евтини. Те са пазарни”.

В момента, за да може да се финансира един проект за изграждане на фотоволтаична централа цената, която финансовите институции изискват да се гарантира, че може да бъде постигната, е между 80 и 90 евро на мегаватчас. Това е много по-ниско в сравнение с настоящите цени, които за днес са 206 евро на мегаватчас.

Най-големият риск, който всички финансови институции отчитат при финансирането на проекти за възобновяеми източници, е рискът за присъединяване – да не се присъединиш или на каква цена ще се присъединиш. Именно поради тази причина сме в много интензивни разговори с министерството на енергетиката. Подготвя се пакет от промени в Закона за възобновяемите източници, така че микропроизводителят или този, който иска да инвестира в централа за собствено потребление, да има едно място, където да се подадат документите и ако в тримесечен срок той не получи разрешение, да има право да започне да строи.

„Режимът да не е разрешителен, а уведомителен”.

Проблемите пред големите инвеститори са свързани с модернизация на мрежата, с големите разходи за присъединяване, които всеки инвеститор сам прави.

Кризата Русия-Украйна ще катализира либерализирането на пазара, ще катализира изпълнението на целите от зелената сделка, до голяма степен ще насърчи държави като България  - която е член на ЕС, но е с най-голяма зависимост от доставките на  руски природен газ, да диверсифицират доставките си. Трябва да се завърши и интерконекторната връзка с Гърция. Тук основният въпрос е политическата воля, която до момента очевидно е липсвала.

Може ли България да се превърне в мощен производител на ВЕИ и как трябва да изглежда национална стратегия за декарбонизация на енергийния сектор гледайте във видеото.

 

Източник: BloombergTV Bulgaria