Стани член

Sandbag: „Големият крах на въглищата в Европа през 2019 г“.

Доклад • •
Sandbag: „Големият крах на въглищата в Европа през 2019 г“.

„Europe’s Great Coal Collapse of 2019“ или „Големият крах на въглищата в Европа през 2019 г“. Така е озаглавила докладът си консултантската компания Sandbag. Авторите на доклада съобщават, че през първото полугодие на 2019 г. производството на електроенергия на базата на въглища в Европа е спаднало с 19 % в сравнение с първото полугодие на 2018  В абсолютни цифри това са 50 ТВтч, които са били заменени от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). 

Най-значителен е спадът в тези страни, които поощряват развитието на вятърната и слънчевата енергетика и планират поетапен отказ от въглищата. В частност, в Германия отказът от въглищните мощности вече е достигнал 22 % и както сочат данните, в абсолютни цифри това е най-големият спад в целия ЕС. Както е известно неотдавна немската енергийна компания RWE също съобщи, че повече няма да инвестира в нови електроцентрали, работещи на въглища. В Ирландия спадът на въглищните мощности е 79 %. 

Ръстът на цените на въглеродните емисии подпомага намаляването на производството от въглищни електроцентрали. Въглищните мощности са спаднали и в Полша, която исторически залага на въглищата в електроенергетиката. Производството на електроенергия от мощности на въглища е нараснало само в две страни – България и Словения.

С пълното съдържание на доклада, можете да се запознаете тук