Стани член

Граждани се обявиха за децентрализация на енергийната система. Те призоваха за повече права и по-голям дял възобновяеми енергийни източници.

Новина • •
Граждани се обявиха за децентрализация на енергийната система. Те призоваха за повече права и по-голям дял възобновяеми енергийни източници.

Граждани и представители на дребния бизнес настояха за децентрализация на енергийната система в полза на отделните хора, общности, квартали, общини. Те поискаха да се въведе ясна и стабилна законова рамка, която да регламентира правата на хората сами да произвеждат, консумират и продават енергия от възобновяеми източници. Искането си те отправиха във Варна от борда на легендарния ветроход на “Грийнпийс” Rainbow Warrior. Корабът е в България като част от европейския тур “Заедно за климата” на екологичната организация. Неговата цел е да даде ход на категорични мерки за справяне с климатичната криза в национален и европейски план и конкретни цели за преминаване към възобновяеми енергийни източници до 2030 г. 

Също така енергийната системата да се децентрализира, чрез активно включване на хората.“Потребител-производител” са хората, които произвеждат енергия за собствени нужди, а излишъка продават, връщайки го обратно в мрежата и повишавайки сигурността ѝ. Нетното отчитане предвижда към сметките на тези хора да се смята само разликата от консумираното и продаденото за дълъг период, например на годишна база. Тоест, ако през лятото произведената енергия няколко месеца е била в повече и потребител-производителят е продавал излишъка през мрежата, а зимните месеци е черпил повече от нея, за да покрие нуждите си, то изравняването да се случва за разликата през целия период. Виртуалното отчитане пък се отнася за случаи, когато човек живее например в апартамент в града, но има и къща на село, където има ВЕИ инсталация. 

В Европа тази практика вече е широко разпространена. Над 1 милион европейци вече сами си произвеждат енергия, каза Игнасио Наваро, координатор на проекта “Европейски енергиен преход” на “Грийнпийс”. Например в Гърция все повече хора, общности и дори общини инвестират в системи за възобновяема енергия. Там правителството и разпределителните дружества насърчават тази тенденция, като облекчават процедурите от административна и техническа гледна точка”, допълни той.