Стани член

Глобалните инвестиции в чиста енергия достигнаха рекордните 755 милиарда долара

Новина • БФА •
Глобалните инвестиции в чиста енергия достигнаха рекордните 755 милиарда долара

Снимка: Kenueone/PixabayГлобалните инвестиции в чиста енергия нараснаха до нови рекордни нива през 2021 г., отърсвайки ефектите от пандемията Covid-19, за да регистрират вложения от повече от 755 млн. долара в световен мащаб. От последният доклад Energy Transition Investment Trends, публикуван от изследователската група BloombergNEF, става ясно, че инвестициите в технологии с ниски и нулеви емисии са надхвърлили 755 милиарда щатски долара през 2021 г., отбелязвайки увеличение от 27 процента спрямо нивата от 2020 г.

Анализаторската фирма казва, че скокът е подкрепен от продължаващите силни инвестиции в Азиатско-тихоокеанския регион, който получи почти половината от всички инвестиции на стойност 368 милиарда долара, както и от продължаващия ръст в употребата на електрическите превозни средства.

От доклада се разбира още, че инвестициите в нов ВЕИ капацитет са поставили нов рекорд през 2021 г., като вятърните, слънчевите и други възобновяеми енергийни източници привличат 366 милиарда долара ново финансиране, което представлява ръст от 6,5% спрямо предходната година.

Междувременно инвестициите в електрически превозни средства също продължиха да нарастват, достигайки 273 милиарда щатски долара и постигайки огромно увеличение от 77 процента спрямо нивата от 2020 г. Улавянето и съхранението на въглерод (CCS) беше единственият сектор, в който BloombergNEF регистрира спад на вложенията като бизнесът е предпочел възможности да инвестира директно в производството на енергия от възобновяеми източници и електрификацията на използването на енергия. Само 2,3 милиарда долара бяха инвестирани в нови проекти за CCS през 2021 г.

Общо 731 милиарда долара бяха инвестирани в производството на енергия от възобновяеми източници, ядрена енергия, съхранение на енергия, електрически превозни средства и производство на топлина енергия. Останалите 24 милиарда долара бяха насочени към производството на водород, технологии за CCS и устойчиви материали.

Според анализаторите на BloombergNEF силният растеж на пазара на електрически превозни средства дори е на път да изпревари инвестициите в производството на чиста енергия още през 2022 г.


Фирмата добави, че продължаващият растеж във всички сектори на чистата енергия е значително постижение предвид предизвикателните икономически условия през 2021 г. 

„Сривът на глобалните суровини създаде нови предизвикателства за сектора на чистата енергия, повишавайки разходите за вложения в ключови технологии като слънчеви модули, вятърни турбини и батерии“, споделя Алберт Чунг, ръководител на анализа на BloombergNEF.

„На този фон 27% увеличение на инвестициите в енергиен преход през 2021 г. е обнадеждаващ знак, че инвеститорите, правителствата и бизнеса са по-отдадени от всякога на прехода с ниски въглеродни емисии и го виждат като част от решението за текущите сътресения на енергийните пазари."

Китай продължава да доминира в инвестиционната класация, регистрирайки 266 милиарда долара нови инвестиции през миналата година. Това е над два пъти повече от инвестициите на следващата по големина страна, Съединените щати, която регистрира 114 милиарда долара нови ВЕИ вложения. Азиатско-тихоокеанските страни сега съставляват четири от първите десет държави по отношение на инвестициите в чиста енергия, като Китай, Япония, Индия и Южна Корея влизат в челната десетка.


Ръководителят на енергийната икономика в BNEF, Матиас Кимел, каза, че дори при рекордните нива на инвестиции, вливащи се в проекти с нулеви и ниско въглеродни емисии, правителствата все още трябва да работят за ускоряване на прехода към по-чисти енергийни източници, за да гарантират, че глобалните цели за декарбонизация ще бъдат постигнати. „Светът бързо изчерпва своя въглеродния бюджет, за да постигне целите на Парижкото споразумение“, каза Кимел.

Енергийният преход е в ход и се движи по-бързо от всякога, но правителствата ще трябва да мобилизират много повече финансиране през следващите няколко години, ако искаме да стигнем до беземисионна икономика през 2050 г.

Докладът на BloombergNEF New Energy Outlook, публикуван миналата година, изчисли, че нивата на инвестиции в чиста енергия трябва да се утроят от сегашните стойности до средно 2,1 трилиона щатски долара между 2022 и 2025 г. Така ще се постави света на път да поддържа глобалното затопляне в рамките на 1,75 градуса по Целзий.

Размерът на инвестициите ще трябва да се удвои отново за остатъка от десетилетието до 4,2 трилиона щатски долара, като електрифицираният транспорт е единственият сектор по траектория, който може да осигури необходимото ниво на инвестиции.

Ръководителят на технологиите и иновациите на Bloomberg, Клеър Къри, каза, че инвеститорите отговарят на нарастващото търсене на финансиране, за да подкрепят развитието на нови „климатични иновации“, с перспективата нови технологии за чиста енергия да бъдат достъпни на пазара.

BloombergNEF заяви, че допълнителни 165 милиарда щатски долара са инвестирани в нововъзникващи компании, свързани с климатичните технологии, които могат да доведат до кулминация в нови чисти производства.

„Никога не е имало повече капитал за компаниите, които се справят с най-трудните аспекти на климатичните предизвикателства“, каза Къри. „Вярно е, че имаме решения, готови за внедряване днес, но все още има нужда от продължаване на иновациите. Всички форми на корпоративно финансиране ще играят важна роля в подпомагането на развитието и мащабирането на климатичните технологии през следващото десетилетие."

 

Източник: 3Е News